Nieuwe lezingen:


Reeds gehouden lezingen:


Overige:


Exposities:


Excursies:Kunstroutes:Workshops:

Welkom

Op 12 januari 1946 ben ik, Lieneke van der Kwaak geboren in de stad Groningen. Opgegroeid in Alphen aan den Rijn, toen een pittoresk plaatsje. Jammer dat veel oude gebouwen plaats moesten maken voor moderne blokkendozen. Al vroeg kwamen mijn ouders erachter dat ik creatief was vooral met het hanteren van kleurpotloden.

Vandaar dat ik nu al een groot deel van mijn leven bezig ben met tekenen en schilderen. Op de lagere school kwam mijn talent pas echt goed uit de verf. Het hoofd der school raadde mijn ouders aan rekening te houden dat de kunstacademie een belangrijke rol zou kunnen gaan spelen in mijn leventje.

Foto: Albert Vuijk Van de lagere school naar de MULO. Daar ontmoette ik juffrouw van Dijk, de tekenlerares. Het klikte opperbest en we werden hechte maatjes. Op mijn 16e jaar durfden mijn ouders het toch niet aan mij naar het moderne Amsterdam te sturen.

Mijn vader, personeelschef bij Uitgeverij Samsom te Alphen aan den Rijn bemiddelde in een kantoorbaantje. Dat leek toch een goede oplossing voor een meisje. Maar wat nu? Ik besprak het met mijn lerares en zij stelde voor privé-lessen te geven. natuurlijk wanneer mijn ouders zouden toestemmen. Zo gezegd zo gedaan. Iedere zaterdagmorgen trok ik er opuit om het potlood en de penseel ter hand te nemen. De vorderingen kwamen snel en ik ging er helemaal in op. Maar, zoals menig meisje uit die tijd, trouwde ik op 20-jarige leeftijd en moest mijn creativiteit plaats maken voor een gezinnetje. Ik verhuisde naar Den Helder, waar ik ging schilderen aan de Volkshogeschool. Zonder mijn creatieve uitspattingen zou ik mij heel ongelukkig voelen.

Daarna verhuisde ik naar Delft en toen ik alleen kwam te staan moest er natuurlijk brood op de plank komen. Veel tijd om te schilderen was er niet meer. Maar in de verloren uurtjes kwamen de schilderspullen toch weer tevoorschijn. De Vrije Academie in Delft was een eldorado! En tot op de dag van vandaag ben ik er nog steeds actief.Nu heb ik veel meer vrije tijd gekregen en zie het resultaat, Een grote wens is in vervulling gegaan.

Een grote wens, die nu werkelijkheid is geworden!