Exposities:


Excursies:Kunstroutes:Workshops:

Grote diversiteit op expo in gemeentehuisGeen kunst van één persoon dit keer in het gemeentehuis van Wommels, maar grote diversiteit, dankzij werken van ruim twintig amateurschilders. Alle exposanten hebben wel een ding gemeen: ze krijgen wekelijks of tweewekelijks les in atelier Passe Partout van Lieneke van der Kwaak in Winsum.

Proeven
Al zo’n tien jaar verzorgt Lieneke schildercursussen. Een aantal cursisten komt er al sinds het eerste uur, vertelt ze. “Er zijn mensen bij die helemaal blanco zijn begonnen, en wel eens wilden proeven hoe het is om schilder te zijn. Dan is het mooi om te zien welk prachtig werk ze nu maken.”

Eigen stijl
De cursisten kunnen bij Lieneke alle kanten op. “Kunst is heel persoonlijk. Mensen moeten kunnen maken waar ze achter staan. De een wil modern, de ander realistisch, het mag allemaal. Ik laat ze zelf het onderwerp kiezen, en zo veel mogelijk een eigen stijl ontwikkelen, zonder beperkingen. Dat werkt stimulerend.”

Geen specialisme
Zelf heeft ze geen specialisme, vertelt ze. “Landschappen, stillevens, portretten, het kan van alles zijn. Ook ten aanzien van de materialen die ze gebruikt: olieverf, acryl of aquarelverf. “Je hoeft me niet in mijn werk te herkennen”, zegt Lieneke. “Je vindt iets mooi of je vindt het niet mooi.”

Samenhang
Als we Lieneke spreken is ze nog druk met het samenstellen van de expositie. Hoe kies je welk werk? “Iedere cursist heeft zijn of haar favoriete schilderij, maar in al deze diversiteit probeer ik wel enige samenhang aan te brengen. Bijvoorbeeld als het gaat om grootte, kleur of onderwerp.”

Spannend
Exposeren blijft spannend, zegt Lieneke. Niet alleen voor haarzelf (haar schilderijen waren al eens te zien in het gemeentehuis), maar vooral ook voor de cursisten. Al is het ook voor hen niet helemaal nieuw: eind februari brachten de cursisten samen zo’n honderd schilderijen in, voor een expo in eigen dorp. “Maar dat was in een weekeinde, dit is voor drie maanden!”

Waar en wanneer?
De expositie in het gemeentehuis (Keatsebaen 1) is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op woensdag ook van 14.00 tot 16.00 uur.